Søndag

  • PDF
  • Udskriv

Hvert kvartal skriver KVMs åndelige vejleder, rektor på DBI Børge Haahr Andersen, et lille indlæg til hjemmesiden. Her er det nyeste. God læselyst.

Engang var vi i Danmark soldyrkere, og søndag var solens dag. I Bibelen er solen ikke en guddom, men en kæmpelommelygte, som Gud har placeret et strategisk sted i universitet for at give vores grønne planet lys og liv og varme. Solen fortæller os om en stor og rig og kreativ skaber. Himlen fortæller om Guds herlighed, siger David i Salme 19. Solopgangen beskriver han med dette poetiske billede: På himlen har han rejst et telt til solen, den går som en brudgom ud af sit kammer.

Da evangeliet kom til vores breddegrader for 1200 år siden, skiftede solen status fra at være en guddom til at være et gode, som Gud havde skabt til glæde for alle skabninger, men ikke mindst os mennesker. Jesus nævner også solen. Han gør opmærksom på, at hvis det skulle gå efter fortjeneste, så havde ingen af os fortjent, at solen stod op i dag. At Gud lader solen stå op over både onde og gode viser, at Gud er god mod dem, der ikke fortjener det. Hans nåde er ny hver morgen, ligesom solens lys og varme.
Da evangeliet kom til vores breddegrader, skiftede søndagen status. Den første skabelsesdag blev en festdag. Nu var det ikke blot lysets magt over mørket, der skulle hyldes, men livets sejr over døden i og med, at Jesus kort før solopgang en påskemorgen i Jerusalem stod ud af graven.
At Kristus kom til vores jord, beskrives som en solopgang fra det høje. Ligesom solen kom han for at lyse for dem, der sidder i mørke og dødens skygge. Når han kommer i herlighed, kommer han som brudgommen for at hente sin brud.
I generationerne før os var søndagen en helligdag, hvor alt unødvendigt arbejde blev indstillet og hvor sport- og fritidsaktiviteter måtte udskydes, indtil opstandelsesfesten, gudstjenesten, var overstået. I dag begynder dagene for flere og flere danskere at flyde sammen. Lukkeloven afskaffes. Hverdagens aktive liv afløses af weekendens aktive liv. Men så længe solen står op søndag morgen, samme sol, som stod op, da kvinderne gik ud til graven, lige så længe har vi som kristne brug for en ugentlig opstandelsesfest. Vor krop har brug for hvile, og vores sjæl har brug for et stævnemøde med den korsfæstede og opstandne herre. Lukkelov eller ej!

 

Søg